torsdag den 15. januar 2009

Blogidentitet og gruppedannelse....


Selvom jeg indimellem kæmper hårdnakket imod, så kan min pedantiske jomfruhjerne ikke altid lade være med at sortere, gruppere og arrangere for at skabe overblik. Og det gør sig somme tider også gældende, når jeg læser blogs. Blandt andet har mine hjerne kategorier, der hedder sådan noget som "positivbloggere", "brokbloggere", "singlebloggere", "Sygdomsbloggere","sexbloggere" m.fl. og bevares, mange blogs kan arkiveres i flere kategorier...jeg selv inklusive ;0)

Den anden dag, da jeg hyggepludrede over msn med et herligt livsstykke af en blogger, brugte hun udtrykket "pænebloggere"...og jeg var helt klar over hvilke blogtype, hun hentydede til....dem kender jeg rigtig godt, de er nemlig pæne, og sommetider også lidt kedelige....jeg selv inklusive ;0)

Men altså, så var det jeg tænkte på, at der er tydelig tendens til, at man som alle andre steder i samfundet, også i blogverdenen, gruppere sig. Man forsøger at holde tonen, som de bloggere man nu engang gerne vil "hyle med". Ikke at jeg skal klandre nogen for det, for sådan er menneskets natur, min egen inklusive ;0)

Af og til, så når jeg tilnærmelsesvist kvalmegrænsen (det var ikke pænt sagt Annie...FY!) over al den dameblads-pænheds-livskvalitets-se.min.stue/have/børn/stiktrøje-husk.at.nyde.nuet-tendens der florerer i visse dele af bloguniverset. Så får jeg en stærk trang til mere kant og ironi og mindre pænhed. Og det kan være svært at finde hos kvindelige bloggere, og så er det at jeg fluks må ind og ha en dosis frisk luft hos ex. Bitterbloggen, Morfar, Jammermand, Sygo m.fl.

Ikke så ofte ser man bloggere der mønsterbryder med "reglerne", som ex. Belle Blue, som læser og kommenterer flittigt med på en bred vifte af blogs. (Belle...lov mig du ikke falder helt i livsnydelses-positiv-fælden) Jeg kan rigtig godt lide HELE det dig, du viser på bloggen! Men tendensen er at man "hyler med de ulve" man gerne ville identificeres med.... forståeligt nok, men åhhh, hvor blir det unuanceret nogen gange... Jeg selv inklusive ;0)

Og så ved jeg, at der faktisk er en del bloggere med dobbelt identitet, som omgåes pænhedens snærende bånd på den måde... ;0)

Genkender du dig selv? Kender du til at vælge til og fra, hvor du kommenterer og linker til, for at definere dig, eller undgå at blive sat i bås med "de mindre pæne"? Eller er du een af de mange med flere blogidentiteter? Fortæl fortæl....

22 kommentarer:

Belle Blues sagde ...

Spændende indlæg. Jeg lover, at jeg ikke falder helt i "jeg-lever-i-nuet-og-er-helt-vildt-lykkelig" fælden. Jeg skriver bare om de ting, der fylder i mit liv.. og lige nu har jeg kredset lidt om lykke. :-)

Ligesom dig kategoriserer jeg nok også blogs, ubevidst. Jeg læser meget forskelligt, men jeg ved som regel, hvad jeg kan forvente de enkelte steder. Og det er egentligt en skam, at man ikke oftere bliver overrasket!

Kunne være sjovt at få et optimistisk indlæg fra Bitterblog eller pludselig handlekraft fra nogle af de mere rundkredsinspirerede selvterapi blogs.

Men omvendt så læser man jo netop med, fordi man ved, hvad man får. Måske skræmmer man læserne væk, hvis man pludseligt springer for meget rundt mellem blog-genrene?

Madame sagde ...

Ja, det var spændende, Annie! Det har jeg ike tænkt så meget over, udover at jeg undgår en del blogge, der kun skriver om at strikke og smukke måder at indrette sig på. Der skal være kant, jeg er helt enig!
Og Belle er et dejligt indspark her i den virtuelle verden :o)

krusedullen sagde ...

Ja, jeg har tænkt over det samme. Jeg orker ikke alt for "pæne" blogs, der - gaaab - omhandler meget trivielle ting, eller måske rettere: skrevet i et trivielt sprog. Men de har åbenbart mange læsere?! Jeg foretrækker blogs, der kradser lidt mere ...Jeg er selv ny som "personlig" blogger (har haft fag-interesse blogs i flere år), og har fra starten lagt en linje, der føles helt rigtig for mig. En anelse grovkornet, men (stort set) altid med et håb om at kalde smil (måske endda latter) frem hos dem, der gider læse med. Ind imellem har jeg dog behov for at ytre mig om ting, jeg ikke formår at lave sjov med... Da jeg desuden er tegnefreak, krydrer jeg indlæggende med (meget) hurtige skitser, som forhåbentlig kan tilføje indlæggene lidt mere ! Men nu vil jeg læse lidt videre på din blog, som jeg lige har opdaget....jeg regner ikke med at drukne i vasketøj, strikketøj og blomsteromplantning på din blog ;)

Elin sagde ...

Ja, det er et godt emne, og noget jeg også har ofret en del tanker på – tidligere. For et par år siden bloggede jeg nemli' på Mingler, jeg skrev under navnet 'elusive', og jeg skrev HVER DAG.

Jeg blev hurtigt den mest læste, med 100 - 170 hits om dagen, masser af kommentarer, MEN det kræver også at man opdaterer HVER DAG, at man kommenterer kommentarerne ;-) og besøger andre bloggere.
Så véd I nok hvad klokken er slået!
Så går AL ens tid med det! Jeg tror jeg bloggede intensivt i 2 mdr, så orkede jeg ikke mere.

Det virker i mine øjne som rent tidsspilde hver dag med finde på et indlæg, finde passende foto ell. ligefrem selv fotografere, og derefter bruge 'resten af dagen' på at kommentere alle de mere ell. mindre begavede kommentarer :-)

Nu nøjes jeg med at fotoblogge, for min familie og venner i udlandet, samt kunder til min kunst samt arrangementer her på gården.

Men det var sjovt så længe det varede! Det var det da!

Losarinas mor sagde ...

Øh... Det ved jeg ikke :-)
Spændende indlæg med kant !
:-)

Annie Fryd sagde ...

Belle... Tak :0) Sjov tanke den med at forvente ét og blive mødt af noget andet...hmm...tanken taler til mit hengemte anarkistisk jeg. Jeg kender jo selv til bekymringen og risikoen for at miste læsere, da jeg indførte mine sensuelle søndage....og de er eller ret pæne og "spiselige".

Madame... Periodisk læser jeg strikkeblogs, men jeg blir hurtig mæt! Mere kant, det kan vi li, og det har f.eks også Regitze.

Krusedullen... Velkommen til! Hvor pudsigt, jeg har lige for første gang besøgt din blog i dag, og jeg glæder mig til at følge dine "narre"streger. Så håber jeg ikke at du føler dig helt "oversvømmet" af pænhed uden kant, når du læser videre herinde.

Elin... Jeg bloggede også på Mingler for nogle år siden og jeg synes Elisive virker bekendt. Lidt sensuel og livsnydende? At være populær blogger har sin pris, og er meget tidskrævende, og jeg har valgt at jeg kun blogger, når jeg har noget på hjertet, og ikke for at holde læserne til ilden. Men jeg kan rigtig godt lide interaktionen mellem os bloggere.
Din blog er en lise for sjælen. Dine billeder er så smukke og stemningsfulde.

Miri... Du er sgu dejlig, og du behøver ikke ha en holdning til alt hvad jeg skriver for at være her ;0)

Elin sagde ...

Ahemmmm . . .

Så forleden en kvindelig cafégæst, inde i Århus, der sad nok så nydeligt og fotograferede sin mad!

En blogger! Tænkte jeg; skarpsinding som en dreven blogger myself!

En dame-mad-fotoblogger! ;-)

PS: Dette var fra en ultrakort blog jeg skrev på Mingler i 2006. Got it?

PPS: Mandejammer har i mange år været min absolut foretrukne blogger – og jeg gætter og gætter stadig på identiteten ;-)

Annie Fryd sagde ...

Elin... I takes one to know one ;0)Har du bud på Mandejammers identitet, så hvisk..... :0)

Anita Thomhave Simonsen sagde ...

Hej Annie !

Jeg læser også en del blogs og særligt i starten af mit bloggeri surfede jeg meget rundt i danske blogs for at finde ud af hvad det hele var for noget....og der var mange pæne blogs men også mange mere rå i tonen og en del deciderede usympatiske efter min mening....jeg kunne forestille mig at alt det pæne dameblads efterligning er fordi personerne bag synes om den måde at skrive blogs på og som du nævner tror jeg også det afspejler kvinder og kvinderollen generelt på godt og ondt...godt at mange kvinder skriver selv og går på nettet og evt. møder andre kvinder for det er en fin ting at nettet kan bruges til at skabe kontakt....men jeg giver dig ret, at pænheden ( og reflekterer selvfølgelig nu også over min egen blog...og det kan måske være svært at rubricere sig selv og se sig selv udefra) kan tage ret meget overhånd...men jeg tænker personligt selv over hvad jeg ligger på nettet og også over tonen i det jeg skriver....og hvad jeg skriver om...velvidende at det jeg skriver er ret tilgængeligt for alle....jeg skriver ikke frit fra leveren...det har jeg ikke lyst til....men mine mere krasse meninger om mangt og meget får selvfølgelig udløb, men for mig behøver det ikke være på min blog....det er ikke formålet for mig...
Den anden side af pænheden er selvfølgelig at man kan få nok af al den dameblads-stil og "se mit smukke hjem"...men det er nok en side vi kvinder let falder i for det fylder i vores liv....men jeg giver dig ret at det nogle gange kan være uinteressant og føles som snik-snak....men så kan man heldigvis finde blogs, der er anderledes....jeg synes også der er en hel del faktiisk....men jeg tror simpelthen det afspejler kvinder og kvindeadfærd
generelt både i livet i almindelighed men også i blogverdenen.....og jeg vil da sige at det er dejligt med dig, der sætter en ære i at være anderledes og mere bramfri og uden at kende dig, så kunne jeg forestille mig at det nok også mere er dig som person.....men et emne om kvinder og pænhed er altid væsentligt at forholde sig til...

Eat my Shorts sagde ...

Selvfølgelig har jeg flere identiteter og flere blogs - ligesom jeg har flere identiter mange steder på nettet. Det er ikke alle sider af sig selv man ønsker et levere det samme sted.
Mine identiteter er dog ikke mere skjult end at den kvikke researcher ved hjælp af google og lidt snilde kan finde de fleste - men kun de fleste ;-D

Helle Koed sagde ...

Endnu et rigtig godt indlæg fra dig Annie! :) Og emnet er ikke nyt fra din side... ;)

Jeg synes bare det er vigtigt at vise, skrive, blogge om det der optager én nu og her. For mig er det nogen gange mit hjem, indretning og nips-ting og den kaffe jeg drikker.

Andre gange er det en rigtig træls-trist-lorte periode (som jeg lige har været igennem) og andre gange er det de kreative ting jeg får for hånden, som er det der fylder i mit liv, og så er det også det som jeg blogger omkring!

Jeg er gået meget væk fra at fortælle hvad jeg har lavet ideg, hvad min indkøbskurv indeholdte, og hvor smukt anrettet den mad jeg har spist er. – det gider jeg ikke læse ved andre, og jeg gider ikke bruge tiden på at blogge om noget så keeedeligt! SORRY! :)

Jeg kan lide din blog fordi den er personlig, den er sensuel og spirituel – jeg lærer noget af at læse din blog. Bliv endelig ved Annie – også den pæne side a dig er ok! ;)

TILLYKKE med din datters flotte præstation – det er jo helt og aldeles fantastsik! :D

Annie Fryd sagde ...

Anita...Tak for din lange og tankevækkende kommenter. Anderledes og bramfri er i mine ører flotte ord, og det glæder mig, hvis det skinner lidt igennem min egen tendens til damebladsglans :0)

Eat my short... Selvfølgelig!! maybe I´ll tell you if you tell me ;0)

Helle... Jeg er smigret :0) Jeg kender jo selv til det, at det der røres sig i min hverdag er det min blog afspejler... bare vent til det blir forår, så får I det ene haveindlæg efter det andet.

Deborah sagde ...

Et rigtig godt indlæg og jeg forstår udemærket, hvad du mener. Jeg kan faktisk også få kvalme til en vis grad nogengange. Ikke så meget p.g.a. indlæggene, som den "indspisthed" der bliver udvist i visse kredse. Og er man ikke lige "indviet" og kan køre med på "melodien" og er "godkendt", tjah så bliver man nok så pænt ignoreret. Det værste er næsten, at de bliver kloner af hinanden og endda bruger samme udtryk og termer.

Jeg skriver om ALT muligt, både godt og skidt, men jeg har altså ting, jeg ikke har lyst til at dele. Det betyder ikke, at mit liv er et glansbillede - meget så tværtimod endda. Jeg gad vide, om det har noget at gøre med, at man uden børn og mand er "hende vi ikke leger med"? Det kan ske, at der læses med, men jeg forstår f.eks. ikke, at jeg med næsten 300 besøg dagligt ikke får flere kommentarer. Det er mig en gåde. Og det er ikke fordi, jeg ikke selv skriver kommentarer på blogs, for det er jeg meget flink til. Og jeg synes altid, jeg skriver noget pænt og respektfuldt.

Men jeg skriver videre, upåvirket fordi jeg kan lide det, og nogen kan jo tydeligt også, men giver så ikke lyd fra sig. Om du har været på besøg ved jeg ikke, men du skal være velkommen.

GrundGlad sagde ...

Jeg forstår egentlig godt, hvad du og flere andre skriver her, og jeg føler mig nu heller ikke mere ramt over min egen pænhed, end at jeg morer mig lidt over sikkert at blive opfattet som lalleglad. Men hvad skal man gøre, hvis der ikke længere rigtig er noget, der kradser voldsomt i ens sjæl - og når man bare går her i livet og hygger sig, mestendels?

Annie Fryd sagde ...

Deborah...
Jeg synes godt at kunne genkende, det med at mange bloggere med tiden kommer til at ligne hinanden (kloningseffekten), men om det handler om indspisthed eller mere om identifikation, skal jeg ikke kunne sige. Jeg synes ikke, jeg har oplevet at nogen blev decideret ignoreret, men jeg ser heller ikke alt.

Hvad angår kommentarmængden, så tror jeg bare, det er sådan det er. De fleste læser med, og færrer kommenterer... Jeg læser selv med flere steder end jeg får kommenteret, også hos dig af og til :0) Keep on blogging, vi gør det for vores egen skyld ikke for læsernes.

Toni...Lalleglad eller grundglad, ligegyldigt bare du er glad :0) Dejligt at du mestendels hygger dig, men du har også vist et par kantede sider ind imellem.

Lizelotte sagde ...

Hi-hi ... jeg kunne tihvertifald sagtens finde mig selv i dit indlæg ... :D

Annie Fryd sagde ...

Lizelotte... nå det kunne du :0) Hvor hvor hvor????

Nille sagde ...

Jeg linker vist ikke så bevidst - men strikke-blomster-blogge gider jeg absolut ikke! Ligesom jeg ikke orker de blogge, som man åbenbart SKAL følge - og hvor det for det meste handler om at tilfredsstille et sygeligt behov for anerkendelse... og 'se-hvor-dygtig-jeg-er' eller 'nu-har-jeg-selv-lavet-mad-uden-manden-og-det-blev-endnu-bedre'! Gå til en psykolog i stedet!

Min blog er sikkert også totalt kedelig... men det er nok svært at bedømme 'indefra' - og der er mange ting, jeg kunne skrive om... som jeg ikke gør! Er min mon en 'singleblog'? Hhhmmm... ting til eftertanke ;-)

Min blog

Olines sagde ...

Spændende indlæg! Som forholdsvis ny blogger er jeg stadig søgende og kommer derfor en del rundt i blogland og jo, jeg kan da godt se en hvis gruppedannelse. Men jeg syntes det er okay, det er os jo helt frit hvor vi læser med. Hvis stilen ikke passer os kan vi jo bare zappe videre.
Jeg kan især godt lide, at læse med der hvor jeg bliver forstyrret en smule i min tankegang og det bliver jeg her hos dig, tak!

Marina sagde ...

Spændende overvejelser og også mange spændende kommentarer. Enhver udgivelse (bog, avis, artikel, blad eller blog) må jo have en indentitet for at leve og vibrierer. Derfor vælger alle de bloggere jeg holder af også en eller anden form for ramme, det kan være i sproget eller i emnekreds, men der er altid en ramme for ellers flyder tingene væk for en. Alt muligt kan formidles på en måde så det er intressant (selv strikketøj og hyacinter på tilbud) men det er tit sværere at skrive fængslende om det nære og uproblmatiske. Hvis emnet i sig selv er dramatisk kræver det langt mindre af bloggeren. Jeg skriver selv flere steder, men har først for nyligt valgt at få min helt egen blog. Ved et tilfælde blev det sådan en positiv blog hvor jeg fremhæver det gode i hverdagen. Det fokus har givet mig utroligt meget, selvom jeg også erkender at det kun er et hjørne af virkeligheden.

Fru Lipka sagde ...

Dejligt indlæg. Herligt med stof til eftertænksomhed. Jeg er helt grøn i Blogland, selv om jeg dog har læst med over skulderen hos en del bloggere.
Inden jeg startede min blog gjorde jeg mig ikke mange tanker om, hvad jeg skulle skrive, eller hvilken type blog, jeg ville have. Og det ved jeg stadig ikke. Det eneste jeg ved er, at det er et fantastisk medie til at få luft - uanset om nogen læser med eller ej.
Selvfølgelig er det rigtig dejligt og på en måde trygt at vide, at man har nogen derude, som gider læse ens udgydelser, men det var ikke mit udgangspunkt.
Jeg har en hjemmeside ved siden af, men den er præcis en PÆNHJEMMESIDE. Sådan lidt FamilieJournal-agtig. Den handler om familien på den hyggelige og KEDELIGE måde, men vi har mange venner og familiemedlemmer som sætter pris på at høre nyt fra os ad den vej.
Jeg synes det er herligt med blogs, som viser tænder, men jeg følger også med hos bloggere, som jeg måske umiddelbart har noget andet tilfælles med, hvad enten det er personlige egenskaber, ægteskabelig status, problemer med ungerne, hvordan man lægger håndklæder sammen, noget rørende, eller noget fjerde GAAAB, og om jeg har kant nok til at få faste læsere, tja, det ved jeg først, når jeg sætter mig til tastaturet. Og hvis jeg ikke får særligt mange læsere, så HAR jeg nok været for kedelig, men min dag bliver ikke ødelagt af den grund, og jeg har udtrykt det jeg ville. :o)
Tak for en tankevækkende debat.

Michael sagde ...

Tak for de pæne ord:)

Og godt set, at inddele blogland på den måde.