onsdag den 3. december 2008

Julens symboler...


Forleden var der en frimenighedspræst, der fortalte på TV, at han hader nisser, fordi de er dæmoner og et symbol på den hedenske jul. Og jeg må jo tilstå mig enig med ham, nisser hører ikke den kristne jul til, uden dog at opfatte dem som dæmoner, tværtimod, så er de husånder der værner og beskytter vores hus og jord.

Hans budskab opfattede jeg primært var, at gøre opmærksom på at mange glemmer at overveje, hvad vores ritualer og handlinger dækker over... og det at ærer nisserne ved at dekorere med billeder og figurer af dem, er afgudsdyrkelse i et kristent perspektiv.

Som hedning er nisserne en vigtig del af min jul, det samme er hjulet, bukken og grisen.

Selvom stjernen er et vigtigt kristent symbol, så findes den altså også på min mørke hedenske vinterhimmel, og da julen handler om at hylde lysets tilbagevenden, og stjerner er lys, så får kristendommen ikke eneret på stjernehimlen! Det samme med julehjertet.... Næstekærlighed er ikke en kristen ejendomsret, den er en menneskeret... for alle, uanset tro! Til gengæld er min jul støvsuget for engle og julemænd!

Hvordan med din jul, har du overvejet dit grundlag for at fejre julen? Har du gjort dig tanker om dit valg af julepynt? Fortæl fortæl....

13 kommentarer:

Madame sagde ...

Det var spændende at læse, Annie! Jeg er jo ikke medlem af Folkekirken, men vil ikke kalde mig selv hedning. Jeg tror vist ikke på andet end, at vi skal behandle hinanden ordentlig og passe på naturen. At nogen skulle have patent på stjerner, hjerter, engle osv forstå jeg ikke - alle disse symboler rækker langt ud over kristendom og andre trosretninger.
Vi fejrer faktisk ikke julen efter at sønnike er flyttet. Børn skal have noget med hjemmefra, synes jeg, så kan de altid vælge noget andet senere. Men jeg holder meget af julesange og -salmer, tændte stearinlys og julefridagene :-)

Vilhelmsdal on-line sagde ...

Vi holder en afdæmpet men solid og gammeldags Jul!

Julemarkedet, Juletræssalget og Gløgg og Æbæeskiver i Vognporten fylder meget her, og indenfor hygger vi med mange levende lys og ike så meget pynt.

Traditionen tro er der altid ét Julevindue, hvor den ikke får for lidt med Julebuk, flag og hjerter. Men kun ét vindue!

Juletræ til loftet med barndommens pynt hører også til.

Der bor en nisse mellem rødderne på Yggdrasil, det største af asketræerne i Porten, glemte jeg at sige det?

Annie Fryd sagde ...

Madame... Jeg synes det er interessant at høre "ikke-troendes" betragtninger og overvejelser i fht. fejring af julen og dennes symboler. Jeg er sikker på at jeres hjem emmer ro, nærvær og julehygge, og spreder varme og lys i den mørke tid :0)

Elin... Jeg må se om jeg kan lokke Stationsforstanderen med en tur til jeres julemarked. Jeg kan sagtens forestille mig hvor smukt og hyggeligt i har julet i vognporten.

Så kunne jeg også hilse på nissen i Livstræet :0) Husk at forkæle ham med lidt mundgodt og øl!

Losarinas mor sagde ...

Det var et godt indlæg! Sætter tankerne i gang. Her er både nisser, bukke, stjerner, hjerter , engle..... Lysets fest er julen og kærlighedens. Hilsen en kulturkristen :-), der tænker videre.

Lizelotte sagde ...

Vi fejrer jul med engle, nisser og gaver i en sød sammensurium. Vi går ikke i kirke, men synger da lidt salmer ... på trods af at vi er ateister.

Det er en ren traditionsjul vi har - vi fejrer familien og nærheden og holder kulden og mørket på afstand. Og det er hyggeligt, og det er det ...

Lise sagde ...

Du har fået en ny læser.
Engang solgte du til en af mine bekendte (Datura) en meget stor tromme, som har den mest fortryllende lyd. Jeg har fulgt lidt med i webbiksen og faldt så over bloggen forleden, da jeg googlede "steampunk".
Dejlig modig blog. Tak :)

Annie Fryd sagde ...

Miri... du lysende dejlige rummelige kvinde :0)

Lizelotte... Det lyder som om jeres traditionsrige ateistisk jul blir rigtig dejlig... Selv indrømmer jeg at ha et anstrengt forhold til salmer, for mig er det lig en bøn (med melodi) til en Gud der ikke er min...ergo, ingen salmer her!

Hej Lise og rigtig hjertelig velkommen til. Jeg har solgt tromme til Datura, men hun har til gengæld solgt smukke dåser og en indbunden bog til mig. Ting som jeg dagligt glædes over. Du må endelig hilse hende, vi var engang på hekse-weekend langt ude i skoven sammen.

Modig?... tusind tak :0)

Helle Koed sagde ...

Jeg kunne ikke være mere enig!!!

Vores jul som den fejres i dag har ikke meget med kristendom at gøre. Fjerner man salmerne og gudstjenesten, er der ikke synderligt meget tilbage...
Og det siger jeg som en troende kristen, med stor interesse for tiden FØR! :)

For mig hænger nisser slet ikke sammen med kristendommen, og jeg må indrømme at jeg efterhånden helt har glemt julmanden, da jeg elsker nisserne! de bringer så meget godt med sig og ser dem heller ikke som dæmoner.

Vores jul handler om kærlighed, en tid med ro hvor vi kan tænke over livet og være sammen. Her er ingen kapløb om gaver og andesteg! :)

Dermed ikke sagt, at jeg ikke går i kirke og hænger engle på mit træ. Jeg ER kristen og elsker juleevangeliet, symbolerne i den kristne tro og her i julen tænker jeg mere på min tro end til andre tider!

Sikke en omgang!

Tak for endnu et godt indlæg Annie! :)

Anonym sagde ...

No'et om Juletræet

Ved du, hvad det er for en stjerne der sidder i toppen af juletræet ?
De fleste vil vel nok svare "Bethlehems-stjernen", men det er altså bare faktisk "Nordstjernen."

Og nu skal du få fortalt hvorfor:

Selve juletræet forestiller, hvad man i gamle dage kaldte "livets træ".
Det stod i følge de gamle myter oppe på toppen af jorden, altså på Nordpolen.
Den stjerne der befinder sig lige over dette sted hedder Nordstjernen.

Neden under livets træ drejer jorden rundt. Det er det vi symboliserer gennem at danse rundt om træet. Når vi holder hinanden i hænderne under dansen, er det for at vise, at menneskene er forbundet med hinanden, hele jorden rundt!

Skal det hele være perfekt, skal der på træet være 28 lys. De skal sidde i 7 lag, over hinanden, med 4 lys i hvert lag (ligesom på adventskransen). I højde med hvert lag hænger en hvid papir-engel med trompet, og du skal forestille dig, at dit livs vandring starter ved det første lys i det nederste lag. Herefter bevæger du dig rundt til du når det fjerde lys. Her vil englen blæse i trompet, og byde dig velkommen til vandringen i det næste lag. Således fortsætter du, til du når til de øverste lys.
Det er det man mener med "at være i den syvende himmel". Heroppe blæser ærkeenglen Gabriel med fryd og dybe vejrtrækninger i sin trompet, for at byde dig velkommen indenfor.

Der var engang en mand der hed Jakob. Han syntes ikke, at han ville tage den store tur 7 gange rundt om livets træ. Derfor kan du på juletræet finde en "Jakobs-stige" ! Jakob kom dog hurtigt tilbage fra sin genvejs-drøm i den syvende himmel, for at vandre videre med os andre. Og ingen ved vist rigtigt hvad han opdagede deroppe i toppen af juletræet. Jesus kom ned ad samme stige, medbringende dåbs-vandet, således at du ku' vide at der var sejret uden Gabriels trutterier.
Derved blev tæppet i templet sønderrevet, så vi ku' få indblik i, hvad det var Jakob så.
Magikkeriet, okkultismen. uvidenheden, og angsten for det ventende - var slut-dut-finale !

På juletræet finder du også hist og pist små glasfugle. De sidder og synger for at opmuntre dig på din livsrejse. Endvidere møder du kræmmerhuse og hjerter med godt at spise til vandringen !

Under træet ligger gaverne. I gamle dage var der ikke navn på dem, fordi de var fælles gaver til alle der var med i dansen. (Det burde vi tænke på, med de mange fattige i verden, der jo symbolsk er med i dansen om træet). Således ejer du ikke alene de gaver som du får til deling med andre.

Nu er det vel nok sådan, at der under dit juletræ, er gaver der bærer dit navn.
Det er da også helt fint, og ganske moderne. Og hvis du syntes, at det er Betlehems-stjernen der sidder på træet, og ikke hvad du nu har fået fortalt, så er det selvfølgelig det du bestemmer den er - at den er. Og skifter du Jakobsstigen ud med dannebrogsflag, for at tilslutte dig 1800 tallets ærgrelse over at ha' mistet det sydlige Danmark, så gerne for mig.

Din juletræs-fortæller vil nemlig gerne, at julen skal være til din fornøjelse og glæde.
Derudover er det ret så voldsomt med 28 lys på træet.

Husk nu li'e en spand vand i nærheden af træet, hvis det skulle gå galt - thi dem der har mødt Jesus, VÉD at man skal slå forstanden TIL - og ikke fra.

Glædelig jul omkring det livets træ, som kom til verden for 2000 år siden.

På vegne af ”ficharo”
er dette oplæst, for fulde drøn, af din oplæser som hedder ................

Annie Fryd sagde ...

Kære anonyme Ficharo.
Tak for din interessante fortolkning af juletræet og dets "pynt", som man vel kan kalde en eklektisk nutidig fortolkning.

Som hedning må jeg tilstå at jeg aldrig har mødt Jesus, men jeg er enig med dig i fordelen ved at huske spanden med vand i nærheden af træet med levende lys.

PS. Tak for mail... jeg slettede lige de to indlæg der havde kopieret sig selv.

Marina sagde ...

Det er en intressant diskussion. Julen som lysfest er oldgammel og kirken har valgt at kristne den som man har hjort med næsten alle kraftfulde symboler. På den måde er julen i sine rødder mest en hedensk fest. På den anden side har Danmark (og hele den vestlige civilisation) været kristent så længe at store dele af den kristne tankegang og symboler er blevet selvfølgelige for os. Ingen af os holder jul som de gamle nordboere og jeg tror ikke mange moderne mennesker ville bryde sig om at bo i et samfund baseret på de værdier. På den måde har vi moderne hedninge hugget af kristendommens symbolik, på samme måde som kristendommen i sin tid stjal fra den gamle tro.

Annie Fryd sagde ...

Marine... Hjertelig velkommen til dig også... En med-hedning?
Det er sltid skønt når flere læsere gir sig til kende. Jeg må omkring Badut og læse mere :0)

Din kommentar sætter tanker i gang... Tak for det!

Lotte sagde ...

Jeg holder af julen for dens traditioner og lys. Samvær. Sang. Jeg er ikke kristen, ikke medlem af nogen kirke. Dét kristne aspekt siger mig ikke nogensomhelst.
Ikke andet, end det er en del af vores historie.
Nisser og stjerner og stearinlys. De røde farver i en kold tid. Guld og hvidt. Jeg synes julen er smuk.
Vi fejrer en meget traditionel jul, som regel med min søster og hendes familie.
Køber dog ikke andre gaver, end til mine børn og mine forældre. Ingen indkøbsræs. Der er så meget andet at glæde sig over :-)
Og spændende at læse disse kommentarer!!!