mandag den 13. oktober 2008

Humlen...

Læser du ugeblade?

Jeg gør, når jeg kan komme til det, helst uden at betale, og af og til får jeg stakkevis af blade fra både min søster og min mor. Jeg køber sjældent selv ugeblade, men hellere et månedsmagasin i ny og næ. Ingen abonnementer her, kun et blad i løssalg engang imellem.

Men nu har jeg så den her stak af blade liggende fra min mor. "Ugebladet Søndag", "Hjemmet", et par "Familiejournalen" og "Hendes Verden". Ikke blade jeg selv ville bruge penge på, men som jeg ganske frivilligt kaster mig over, når de sådan afleveres gratis på matriklen, og det endda i bunkevis. Efter at ha trævlet mange af de her dameblade igennem, slog det mig så… Generelt er disse blade vel et forsøg på at portrættere kvindeliv generelt, eller at henvende sig til kvinder, som dels kan underholdes via bladene, dels kan identificere sig med dem de læser om og måske ligefrem blive inspireret til et liv med større livskvalitet. Og nu nærmer jeg mig humlen…

Se, der er rigtig meget læsestof i bladene om mad, tøj, stil og håndarbejde, om børn, familie og om kærlighed, både den lykkelige, men også den smertefulde ulykkelige kærlighed. Alt sammen væsentlige aspekter af et kvindeliv. Men der er én ting som slår mig med en hammer, når jeg læser de her blade. Der er saftsusme meget sygehistorie i disse blade. Side op og side ned om kvinder som fejler både dette og hint, som er helbredt eller som må leve med kroniske lidelser. Der skrives om fysiske som psykiske lidelser, Ikke meget er tabu længere, når vi taler sygdom, selv depressioner, tvangshandlinger og spiseforstyrrelser kan vi tale om. Og se det syns jeg jo også er rigtig godt, for er der noget vi ikke bryder os om i vores lille frie land, så er det tabuer. Vi skal være åbne, kunne tale om tingene, også de svære ting som sygdom og ulykkelig kærlighed, om svigt og familiekonflikter. Der er næsten ikke noget vi ikke kan læse om i sådan et helt almindeligt dameblad.

Og nu nærmer jeg mig så humlen igen…. meget påfaldende er det nemlig, at disse blade stort set alle som et “overser” én væsentlig ting som forhåbentlig er vigtigt i de fleste danske kvinders liv… nemlig sex. Det synes jeg altså er underligt. Jeg vil påstå at mere end 25% af stoffet i mange af bladene handler om sygdom, og langt under 5 procent handler om seksualitet. DET ER DA UNDERLIGT!

Jeg ved ikke med dig, men jeg vil altså hellere ha et liv med fokus på det livgivende og styrkende frem for det sygeliggørende. Jeg vil hellere ha et liv med en berigende seksualitet end jeg vil svælge i eventuelle symptomer og sygdomme. Og jeg håber da sandelig for den kvindelige halvdel af den danske befolkning, at de får mere sex end sygdom, sådan målt på procentbasis gennem et helt langt kvindeliv.

Men jeg er jo også tilhængere af den filosofi, der siger at det vi giver vores opmærksomhed vokser…

Hva tænker du? Læser du selv uge- månedsblade, og vil du afsløre hvilke?

Jeg køber selv af og til "Alt for damerne" "Isabellas", "Boligliv" og "Tidens kvinder"

18 kommentarer:

Toni sagde ...

Jeg er meget enig i det, du skriver her. Tror, at damebladenes fokus på sygdom måske bunder i, at mange kvinder i dag har for meget at se til og er for dårlige til at sige fra og fokusere på lidt mere morskab (fx sex). Og så ender de ofte med en masse sygdomme, der i virkeligheden dækker over, at det er blevet for svært at leve et rart liv.

Læser ikke længere så mange dameblade, som da jeg var yngre. Får "Ugebladet Søndag" fra min mor og køber selv en meget sjælden gang (måske max 2 gange årligt) enten Femina eller Alt for Damerne.

Lotte sagde ...

Jeg kan absolut tilslutte mig "at det vi giver vores opmærksomhed vokser…" !!!
:-)

I torsdags, hvor min dreng havde Maveonde, krøb vi til købmanden og købte en Ude og Hjemme for dér var en Garfield film med (!) og dét blad topper altså ALT hvad angår sygdom og ulykke og hvadharvi.
Pyyyhhh... Den køber jeg ikke igen. :-(

Sjældent køber jeg Femina/Alt for damerne. Og til låns, jeg er vist nummer tre i rækken, får jeg Hendes Verden til kreativ inspiration.

Måske skulle 'man' starte et nyt månedsblad op med saft og kraft. Èt som bringer liv og glæde. Styrke. Krop. Sjæl. Enkelthed. Mindre modetøj og flere kys.
;-)

Lene sagde ...

Alt for damerne hver uge :-) for de gode interview, ikke for mode og indretning,og jeg har ikke tænkt over at de har meget fokus på sygdom :-)

Madame sagde ...

Det var sjovt at læse, Annie, og tankevækkende!!!

Ugeblade har jeg et had/kærlighedsforhold til - jeg kan ikke snuppe deres fokus på forbrug af overflødige ting. På den anden side er det god afslapning i ny og næ. Jeg holder Psykologi og Mad og helse (som desværre liger er gået ind og ikke længere kommer i en dansk udgave, kun en norsk). Men ellers er jeg ret betaget af de to gratis månedsblade, som Spar og Netto udgiver - de er lige så flotte som dem, man kan købe i dyre domme.
Du er et betagende erotisk væsen, Annie, langt mere end jeg er - tror jeg nok.

Annie Fryd sagde ...

Toni... Måske du har ret, at det kan forklare, men der pirrer så min nysgerrighed, hvilke overvejelser bladudgiverne gør sig i fht. deres fordeling af artikelmateriale.

Lotte... Egentlig er det jo pudsigt, at det samme gælder når man er ude i selskabelighed. Det er ikke så usædvanligt at drøfte sine evt. dårligdomme med sin bordherre, men at fortælle om sit sexlivs glæder, det er tys tys...
Flere kys i bladene...så overvejer jeg at abonnere ;0)

Dejligt at lillegutten blev underholdt af Garfield, bladet kan vel klippes til farverige collager...

Lene... Du har ret, hverken Alt for damerne eller Femina er sygdomsfikserede, og de skriver endda også om erotik. Mine foretrukne ugeblade..helt klart!

Annie Fryd sagde ...

Madame... Tak for komplimentet, jeg øver mig også rigtig meget :0) At være et erotisk væsen er jo så meget mere end bare at dyrke sex, det er også barfodsdans...

Faktisk er gratisbladene helt okay alternativer, til de dyre blade. Jeg nupper dem også jævnligt med. Psykologi er faktisk også et spændende blad, det er også røget med i kurven her et par gange.

Shabby - Marianne sagde ...

Jo jeg køber og læser ugeblade, men springer altid historierne om "ugens glade krøbling " over - jeg gider det ikke. Men der må være læser til det. Jeg undre mig over at der ikke er positive historier om, at livet kan lykkes osv....
Så er der dameblade jeg aldrig køber eks. alt for damerne mv. det er dem som viser årets badedragtmode til kvinder. På billederne figurer så piger på 16-17 år der vejer 45 kg - det kan jeg simpelhen ikke have.....
Men får jeg bladet forærende så læser jeg det da.
Damebladene læser jeg mest pga. håndarbejde og gode madopskrifter :-

Annie Fryd sagde ...

Shabby-Marianne... "Ugens glade krøbling" Tak for dagens store grin :0) Den titel vil jeg huske!

Lizelotte sagde ...

Jeg abonnerer på Isabellas, må jeg med røde ører indrømme ;) - og så køber jeg engang imellem Femina eller Alt for damerne. I mange år holdt jeg Woman - der er MASSER af sex i ;)

Jeg synes modesider og boligindretning generelt er dødkedeligt stof. Derfor bliver jeg nok aldrig storforbruger af ugeblade.

Til gengæld får jeg Familie Journalen fra min svigermor, som til gengæld modtager mine de brugte - pånær Isabellas, den gemmer jeg for opskrifterne er for skønne :)

Ind imellem køber jeg whatever - fordi der er en film med. Fnis-fnis. Og så har jeg købt Hendes Verden, dengang jeg selv var med i det ;) Min mor ville også købe den, men hun kunne ikke helt huske navnet, så hun gik frejdigt ind og spurgte efter "Tidens kvinder" ... og den unge ekspedient så undersøgende på hende LOL...

Vilhelmsdal on-line sagde ...

Jeg har købt alt For Damerne i 25 år eller mere . . .

Det er et dejligt blad (men med for mange reklamer) modellerne er ikke længere de helt tynde, det er mange år siden. ALT har en klar politik for denslags.

Til gengæld synes jeg der er alt for meget sex her og der og alle vegne. man får det smasket op i hovedet, også i ALT.

Og det er ikke særlig erotisk, synes jeg ;-)

Kan du have en god onsdag!

Annie Fryd sagde ...

Lizelotte... Woman har jeg aldrig selv købt, men jeg læser med fornøjelse døtrenes. Jeg har det som dig "Isabellas" er gemmemagasiner. De kan læses år efter år. Fik din mor et kig i "tidens kvinder" eller blev hun ledt på rette vej?

Elin... Alt for damerne var i mange år også mit faste ugekøb, og et blad jeg stadig kan fristes af.
Jeg er jo af den holdning at sex er en del af et godt liv, og nyder at vi lægger lidt af blufærdigheden fra os, og nyder lysten og længslerne...

Lizelotte sagde ...

Hun fik faktisk Tidens Kvinder med hjem, og kunne sært nok referere samtlige artikler i bladet - med stor forargrelse - selvom hun bedyrede ikke at have læst en linie... :D

Annie Fryd sagde ...

Lizelotte...Herligt! Men hun fandt ikke artiklen med dig deri? ;0)

NILLE sagde ...

Jeg har observeret en ret interessant ting i de månedsblade jeg køber - Cosmopolitan og Marie-Claire - og som regel det franske ELLE som ugeblad.

På forsiden er der altid to referencer til historier, som er 'kærlighedsrelaterede'! Den ene er altid den mere bløde, romantiske slags - hvorimod den anden er absolut erotisk og/eller sensuel afhængig af, hvordan man ser på det.

Det er tilsyneladende anderledes end i Danmark - pudsigt nok... vi er ellers kendt for at være så frigjorte i modsætning til de katolske lande :-)

Det er da absolut mere befriende at snakke om erotik end om sygdom... og hernede er det slet ikke så tabubelagt, som man skulle mene. Jeg har jo altid været god til mandlige venskaber - uden nogen form for ambiguitet - men det er også dem, jeg bedst kan snakke med om erotik.. og det er meget berigende at kunne se det fra en maskulin vinkel, synes jeg!

Annie Fryd sagde ...

Nille... dejligt med en cosmopolitansk vinkel :0)

Jeg har hørt det før, at danskerne slet ikke er så frigjorte trods alt, og at ex. franskmændene og tyskerene er langt mere åbne når det handler om både at snakke åbent om erotik, men også at være erotisk udadvendte ex. i fht. klubkultur.

Lizelotte sagde ...

Nix - det gjorde hun ikke - men jeg grinede mig helt opløst over historien, og hun FIK efterfølgende købt Hendes Verden, hvor historien var i.

Jeg mobbede hende dog temmelig længe med fejlkøbet... :D

Dana Watsham sagde ...

Har du tænkt over hvor mange af de dårligdomme, der skyldes et dårligt eller manglende sexliv?

Jeg læser kun de blade hos frisøren - jeg gider dem ikke ellers, netop fordi de handler om at fastholde kvinder i nogle roller der er helt i hampen.

Annie Fryd sagde ...

Velkommen herinde Dana... :0)
Det kan du tro jeg har tænkt over. Jeg tror, vi kan forebygge og heale rigtig meget med nærhed, berøring, erotik og forløsning...